Openbare bètaversie van iOS 16: nieuwe iPhone-functies die u graag zult gebruiken

Dit verhaal maakt deel uit van WWDC 2022, CNET’s volledige berichtgeving van en over Apple’s jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie.

Wat is er gaande

Apple gaf een preview van iOS 16, de volgende grote versie van iPhone-software, tijdens de ontwikkelaarsconferentie van 2022, en nu is het besturingssysteem in een openbare bètaversie terechtgekomen.

Waarom het uitmaakt

iOS 16 wordt dit najaar uitgerold naar iPhone 8-modellen en nieuwer. Het zit vol met belangrijke updates, waaronder de mogelijkheid om je vergrendelingsscherm aan te passen, en veelgevraagde tools zoals de mogelijkheid om iMessage-teksten te bewerken en “ongedaan te maken”. Het voegt ook belangrijke privacyhulpprogramma’s toe.

Wat is het volgende

iOS 16 wordt naar verwachting in het najaar van 2022 uitgebracht.

Apple’s iOS 16 is nu beschikbaar in een openbare bèta, wat betekent dat je de nieuwe functies van het besturingssysteem op een compatibele iPhone kunt uitproberen voordat het in de herfst openbaar wordt uitgebracht. Communicatie, personalisatie en privacy zijn de belangrijkste aandachtspunten van iOS 16, dat upgrades biedt voor het vergrendelscherm van je iPhone, de Berichten-app en Wallet, om er maar een paar te noemen.

Voor het eerst bekeken tijdens de jaarlijkse WWDC-keynote van het bedrijf, zou iOS 16 een brede release moeten krijgen naast de zwaar geruchtmakende iPhone 14. De nieuwe software zal werken op iPhone 8-modellen en nieuwer.

Hier is elke iOS 16-functie die u moet kennen.

Bewerk en ‘unsend’ berichten

“Gênante typefouten behoren tot het verleden”, zei Apple SVP van Software Engineering Craig Federighi toen hij drie van de meest gevraagde functies voor de Berichten-app introduceerde.

Ten eerste kun je in iOS 16 verzonden berichten bewerken. Dus als u een typefout opmerkt na een bericht, kunt u het bericht achteraf bewerken. Er verschijnt een kleine “bewerkt” in de status onder het bericht.

Een screenshot van de iOS 16 Berichten-app met een die is bewerkt

In Berichten kunt u eerder verzonden berichten bewerken.

Appel

Vervolgens, en dit is misschien wel mijn favoriete nieuwe functie, kun je een verzonden bericht meteen terugroepen. Als je per ongeluk een onvoltooid bericht verstuurt, kun je de tool Verzenden ongedaan maken gebruiken om te voorkomen dat het wordt gelezen en er hopelijk minder chaotisch uit te zien voor je vrienden en familie.

Als laatste kunt u berichten en discussielijnen markeren als ongelezen. Dit kan een uitstekend hulpmiddel zijn als u op dat moment geen tijd heeft om op een bericht te reageren, maar er zeker van wilt zijn dat u er later op terugkomt.

Nu aan het spelen: Bekijk dit: iOS 16 testen (verzonden berichten bewerken/verwijderen, nieuw vergrendelscherm…

16:22

Een nieuw aanpasbaar vergrendelscherm

Een van de dingen waar je het meest naar kijkt op je iPhone is het vergrendelscherm, vooral als je een Face ID-uitgeruste iPhone hebt. iOS 16 brengt de meest substantiële update naar het vergrendelscherm van de iPhone tot nu toe. Houd ingedrukt om je vergrendelingsscherm te bewerken. U kunt vegen om verschillende stijlen uit te proberen. Elke stijl verandert het kleurenfilter voor de achtergrondfoto en het lettertype op het vergrendelscherm, zodat alles elkaar aanvult. Dit voelt een beetje als Apple’s kijk op Google’s Material You, dat gelanceerd werd met Android 12.

U kunt ook de lettertypen voor de tijd en datum aanpassen en widgets op het vergrendelscherm toevoegen, zoals temperatuur, activiteitenringen en een kalender. De widgets lijken op complicaties op het vergrendelscherm van de Apple Watch.

Je iPhone wordt meer aanpasbaar in iOS 16. Je kunt kiezen hoe je vergrendelingsscherm eruitziet, tot aan het lettertype en de kleur.

Appel

U kunt zelfs meerdere aangepaste vergrendelingsschermen instellen met verschillende widgets en eenvoudig vegen om ertussen te schakelen. Er is ook een optie voor het willekeurig maken van foto’s die automatisch de afbeeldingen op je vergrendelingsscherm verandert.

Een functie waarvan we hoopten dat Apple deze zou toevoegen, was een always-on display. Het is iets dat bijna alle Android-telefoons hebben; zelfs de Apple Watch doet dat. Er is hoop dat de iPhone 14 er een zal hebben.

Een screenshot van de tool Live-activiteiten onder aan het vergrendelingsscherm

iOS 16 voegt een functie toe die ontwikkelaars kunnen gebruiken, genaamd Live Activities. Dit is in wezen een miniweergave van de realtime voortgang van een training, sportevenement of Uber-rit vanaf het vergrendelscherm van je iPhone.

Appel

Meldingen en live-activiteiten

Soms kunnen meldingen de foto van je vergrendelingsscherm bedekken, dus iOS 16 verplaatst meldingen naar de onderkant van je scherm. Als u ze ontvangt, verschijnen ze niet als een lijst, maar als een verticale carrousel. Dit ziet er niet alleen beter uit, maar zou ook een grote hulp moeten zijn bij gebruik met één hand van je iPhone.

iOS 16 is ook bedoeld om een ​​ander meldingsprobleem op te lossen. Soms krijg je een heleboel meldingen achter elkaar van één app, zoals de score van een basketbalwedstrijd. Een nieuwe tool voor ontwikkelaars, Live Activities genaamd, maakt het gemakkelijker om op de hoogte te blijven van wat er in realtime gebeurt vanaf je vergrendelingsscherm, in plaats van een reeks onderbrekingen te krijgen.

Live-activiteiten moeten het gemakkelijker maken om sportevenementen, trainingen of zelfs de voortgang van een Uber-rit te volgen.

CAPTCHA’s overslaan met privétoegangstokens

De CAPTCHA – wat staat voor Completely Automated Public Turing-test om computers en mensen uit elkaar te houden – is op internet een noodzakelijk kwaad geweest. CAPTCHA’s zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat een persoon toegang heeft tot een website of service, en niet tot een bot. Ik vind ze vervelend, omdat het vaak gaat om het lezen van vreemd geschreven brieven of het zoeken naar alle afbeeldingen met een vrachtwagen. Met iOS 16 is Apple van plan deze lastige interacties te gaan vervangen door Private Access Tokens.

Volgens een video op de website van Apple die Private Access Tokens demonstreert, zullen websites die de token ondersteunen in wezen inloggen en verifiëren dat je inderdaad een mens bent zonder dat je een van de gebruikelijke CAPTCHA-spellen hoeft te spelen. Apple zegt in de video dat het bedrijf samenwerkt met andere bedrijven om ondersteuning voor deze functie uit te rollen, dus we kunnen niet zeggen dat de CAPTCHA dood zal zijn nadat iOS 16 voor het publiek is uitgerold. Maar het concept kan enige verlichting bieden als het wordt aangenomen.

Wallet en Apple Betalen Later

ID-kaarten uit meer staten zijn beschikbaar in uw Wallet-app, samen met meer beveiligings- en privacyfuncties. In iOS 16 kun je ook je identiteit en leeftijd beschermen. Dus in plaats van uw exacte geboortedatum te tonen, toont de Wallet-app uw ID en dat u ouder bent dan 21.

iOS 16 maakt het delen van sleutels gemakkelijker met apps zoals Mail en Berichten. Wanneer uw vriend de sleutel ontvangt, kan hij deze toevoegen aan de Wallet-app op zijn iPhone. Apple zei dat het eraan werkt om ervoor te zorgen dat gedeelde sleutels een industriestandaard zijn en gratis voor anderen.

Een screenshot van kaarten in de Wallet-app voor iOS 16

De Wallet-app in iOS 16 krijgt een aantal kleine maar opmerkelijke updates, waaronder het Apple Pay Later-betalingsplan.

Appel

Apple Pay ondersteunt nieuwe soorten betalingen en voegt een nieuwe functie toe met de naam Apple Pay Later, een Klarna-achtige service waarmee je de kosten van een Apple Pay-aankoop kunt splitsen in vier gelijke betalingen verspreid over zes weken, zonder rente en zonder kosten. Aankomende betalingen worden beheerd via de Wallet-app, waardoor het gemakkelijk is om datums en betalingen bij te houden.

Maar daar stopt Apple Pay niet. Met een nieuwe functie kun je Apple Pay-bestellingen volgen en kunnen verkopers gedetailleerde bonnen en trackinginformatie leveren. Dit moet het makkelijker maken om op de hoogte te blijven van de status van al je bestellingen.

Een screenshot van een thread in Berichten waar een uitsnede van een hond is toegevoegd

U kunt op het onderwerp van een foto blijven tikken en het van de achtergrond scheiden. Vervolgens kun je het naar een andere app zoals Berichten slepen om het te delen.

Appel

Tikken en slepen van Visual Lookup voor foto’s

In iOS 15 analyseert Visual Look Up uw foto’s en kan het objecten zoals planten, oriëntatiepunten en huisdieren identificeren. iOS 16 tilt dit naar een hoger niveau. Wanneer je het onderwerp van een foto aanraakt, zoals de hond in de afbeelding hierboven, kun je het van de achtergrond halen en toevoegen aan apps zoals Berichten. In wezen is het een hulpmiddel voor tikken en vasthouden dat de achtergrond van een foto verwijdert.

Apple gebruikt het woord ‘magie’ soms te veel, maar deze functie lijkt er echt op.

Craig Federighi introduceert SharePlay in Berichten voor een gigantisch scherm

Tijdens de keynote voor WWDC introduceert Apple executive Craig Federighi SharePlay voor de Berichten-app.

Appel

SharePlay komt naar Berichten

Met SharePlay, dat debuteerde in iOS 15, kun je een gedeelde ervaring hebben terwijl je via FaceTime contact maakt met iemand. U kunt tv-programma’s bekijken, synchroon naar muziek luisteren en andere dingen. iOS 16 voegt de mogelijkheid toe om vanuit FaceTime meer apps te ontdekken die SharePlay ondersteunen.

Maar misschien was een van de coolste dingen die Apple deed voor SharePlay om het te laten werken in de Berichten-app. Apple zei dat dit een van de grootste verzoeken was van app-ontwikkelaars. Als je nu een film op Disney Plus wilt delen, kun je SharePlay samen met een vriend starten terwijl je aan het chatten bent in Berichten.

Een Apple executive presenteert de Safety Check-functie tijdens de WWDC-keynote

Met Safety Check kunt u snel het delen van locaties en toegang tot wachtwoorden resetten. Het is bedoeld om mensen in een gewelddadige relatie te helpen.

Appel

Safety Check is bedoeld om mensen in gewelddadige relaties te helpen

Veiligheidscontrole is een nieuwe functie die bedoeld is om mensen in een gewelddadige relatie te helpen. Hiermee kunt u bekijken en resetten wie toegang heeft tot locatie-informatie, evenals wachtwoorden, berichten en andere apps op een iPhone.

Updates voor focusmodus en focusfilters

De focusmodus krijgt verschillende updates. De eerste past Focus-gedrag toe op widgets en het uiterlijk van het vergrendelscherm. U kunt dus één vergrendelingsscherm instellen voor wanneer uw Work Focus is ingeschakeld en een ander voor trainingen.

Apple heeft specifieke Focus-filters toegevoegd die de Focus-modus van je iPhone toepassen in apps. In Safari kunt u bijvoorbeeld beperken welke tabbladen worden weergegeven, afhankelijk van de Focus-modus die u actief hebt.

Apple Maps voegt tariefkaarten voor openbaar vervoer toe

Kaarten krijgen verschillende updates. Je kunt reizen plannen met maximaal 15 verschillende tussenstops onderweg. Als je een reis gaat plannen met de Kaarten-app op je Mac, kun je die delen met je iPhone.

En in iets dat lijkt op wat Google heeft aangekondigd voor Google Wallet in Android 13, kun je schattingen van het openbaar vervoer zien en meer geld toevoegen aan een tariefkaart vanuit Apple Maps.

Craig Federighi pronkt met de nieuwe Quick Start-functie tijdens de WWDC-keynote

In iOS 16 kun je Snel aan de slag aanpassen met het iCloud-ouderlijk toezicht en de instellingen van een specifiek kind.

Appel

Checklist voor iCloud-familie

iCloud krijgt verschillende nieuwe functies. Een van de interessantere is de mogelijkheid om snel een nieuw apparaat voor je kind in te stellen. Wanneer Snel aan de slag verschijnt, heb je de mogelijkheid om een ​​gebruiker voor het nieuwe apparaat te kiezen en alle bestaande ouderlijk toezicht te gebruiken die je eerder hebt geselecteerd en geconfigureerd. Dit is echter niet wat velen van ons nog steeds willen: de mogelijkheid om afzonderlijke gebruikers in te stellen voor hetzelfde apparaat.

Er is een nieuwe gezinschecklist met tips voor het bijwerken van instellingen voor uw kinderen naarmate ze ouder worden, zoals een herinnering om de instellingen voor het delen van locaties te controleren of uw iCloud Plus-abonnementen te delen.

Bekijk voor meer informatie alles wat Apple heeft aangekondigd op WWDC 2022.